Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Είχα χρήσιμη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Ματζούφα



Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση είχα την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με τον Ειδικό Γραμματέα των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) κ. Νίκο Ματζούφα.

Ενημερώθηκα από τον κ. Ματζούφα για την εξέλιξη των έργων ΣΔΙΤ στη χώρα και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έργα ΣΔΙΤ προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, υπάρχουν όμως προβλήματα καθυστερήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης που οφείλονται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των τραπεζών.

Έργα ΣΔΙΤ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών, γίνονται αρκετά. Πολλά δε από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες. Τα περισσότερα αφορούν κοινωνικό εξοπλισμό, όπως σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.α.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δραστηριότητά της στα ΣΔΙΤ είναι πιο περιορισμένη, όμως το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών αρχίζει και γίνεται πιο έντονο.

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι στο μέλλον η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναζητήσει και να επιδιώξει πιο σοβαρά και αποτελεσματικά τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία και λειτουργία σημαντικών έργων.

Τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ΣΔΙΤ και υλοποιηθούν προς όφελος των Δήμων και των πολιτών είναι κατά βάση τριών κατηγοριών:


  1. Έργα εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που η δημιουργία τους θα επιφέρει έσοδα στο Δήμο
  2. Έργα κοινωνικού εξοπλισμού (τομέας που παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη)
  3. Έργα που η κατασκευή τους και η λειτουργία τους θα επιφέρει ουσιαστική μείωση λειτουργικών εξόδων του Δήμου.


Η συνάντησή μου με τον κ. Ματζούφα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Με αυτή ολοκλήρωσα ένα κύκλο επαφών με πρόσωπα που διαχειρίζονται τις νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, JESSICA, ΣΔΙΤ) με τα οποία οι Δήμοι έχουν νέες δυνατότητες να χρηματοδοτήσουν έργα απαραίτητα στην τοπική κοινωνία.

Πλέον έχω μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που μπορούν οι Δήμοι στο μέλλον να χρηματοδοτούν τα έργα τους. Αυτό θα με βοηθήσει ώστε μαζί με τους συνεργάτες μου να ιεραρχήσουμε και να αξιολογήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν στην πόλη μας, ώστε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα παρεμβάσεων για το Δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.