Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Προϋπολογισμός Δήμου 2013. Πλασματικός, ελλειμματικός, κανένα έσοδο για έργα ΕΣΠΑ, χωρίς κοινωνική διάσταση, χωρίς καινοτομία

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Πεντέλης για το 2013, τον τελευταίο ετήσιο της διοίκησης Στεργίου, σημειώνουμε τα εξής:
 
Πλασματικός προϋπολογισμός: Μεγαλύτερη απόδειξη για την πλασματικότητα του προϋπολογισμού αυτό είναι ότι οι δαπάνες για πληρωμές υποχρεώσεων προηγούμενων ετών (μέχρι και 2012), προϋπολογίζονται σε 5.486.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από το δάνειο για πληρωμή υποχρεώσεων μέχρι το 2011, υπολογίζονται σε 6.300.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι ο κ. Στεργίου αυτοδιαψεύδεται και τα ψέματά του σχετικά με τις υποχρεώσεις που παρέλαβε, ένα ένα αποκαλύπτονται. 
Μεγάλο λειτουργικό έλλειμμα: Ο Δήμος το 2011 δεν είχε λειτουργικό έλλειμμα, εμφάνισε λειτουργικό πλεόνασμα, δεδομένου ότι ο κ. Στεργίου το 2010 παρέλαβε ένα Δήμο χωρίς λειτουργικά ελλείμματα. Το 2012 σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο Δήμος θα κλείσει με λειτουργικό έλλειμμα που θα προσεγγίσει τις 500.000 ευρώ. Για το 2013 ο ίδιος ο προϋπολογισμός προβλέπει λειτουργικό έλλειμμα δεδομένου ότι προβλέπει τακτικά έσοδα 10.400.000 ευρώ, ενώ οι ανελαστικές του δαπάνες ανέρχονται σε 13.338.000 ευρώ!! Δυστυχώς για την πόλη ο κ. Στεργίου θα παραδώσει σε 17 μήνες ένα Δήμο με μεγάλα λειτουργικά ελλείμματα. Για την κατάσταση αυτή αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος δεδομένου ότι με την πολιτική του έχει "χαρίσει" έσοδα του Δήμου άνω του 1.000.000 ευρώ σε Τράπεζες, Νοσοκομεία και μεγάλες επιχειρήσεις από την κατάργηση του τέλους μεγάλων επιχειρήσεων και τη μείωση των τελών καθαριότητας σε Τράπεζες, Νοσοκομεία και μεγάλες επιχειρήσεις.
Κανένα έσοδο από το ΕΣΠΑ για έργα: Δύο χρόνια τώρα ο κ. Στεργίου δεν κατάφερε να εντάξει για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, κανένα νέο έργο για το Δήμο. Αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2013 να έχει μηδενικά έσοδα για νέα έργα.
Χωρίς κοινωνική διάσταση: Από τα έσοδα του Δήμου Μελισσίων το 2010 από τέλη καθαριότητα και ειδικό τέλος, ποσοστό 64% ήταν από δημότες και ποσοστό 36% από μεγάλες επιχειρήσεις, Τράπεζες και Νοσοκομεία. Με την πολιτική του ο κ. Στεργίου το 2013 θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά που θα κληθούν να καταβάλλουν το 77% των εσόδων από τέλη, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις τις Τράπεζες και τα Super Market που θα καταβάλουν μόλις το 23%. Απόλυτη κοινωνική αναλγησία και εξυπηρέτηση για μια ακόμα φορά των μεγάλων συμφερόντων.
Χωρίς καινοτόμες λύσεις στη λειτουργία του Δήμου: Είναι προφανές ότι στη διοίκηση της χώρας και της αυτοδιοίκησης συνολικότερα πολλά πράγματα αλλάζουν. Καμία αλλαγή σε επίπεδο καινοτομίας δεν περιέχεται στον προϋπολογισμό, καινοτομία που είναι απαραίτητη για την μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω εμείς καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, δίνοντας θετική ψήφο μόνο στις λειτουργικές δαπάνες και στα λιγοστά συνεχιζόμενα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.