Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Περιβαλλοντικό έγκλημα από τον κ. Στεργίου. Προχώρησε σε αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στην παραρεμάτια περιοχή της Νέας Πεντέλης το οποίο προστατεύεται από το Π.Δ. προστασίας του ρέματος, ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία οικοδομών μέσα στο ρέμα

Σε ένα άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικό έγκλημα, προχώρησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση Στεργίου. Με την απόφασή της αγνόησε το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του ρέματος Πεντέλης - Χαλανδρίου, αποχαρακτήρισε οικόπεδο που βρισκόταν εντός της ζώνης προστασίας του ρέματος, ανοίγοντας το δρόμο στην οικοπεδοποίησή του. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι έδωσε το μήνυμα σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να κτίσουν οικοδομές μέσα στη ρεματιά, ότι ο Δήμος δεν θα τους εμποδίσει.

Το ΠΔ προστασίας του ρέματος δεν επιτρέπει να οικοδομηθεί η παραρεμάτια περιοχή χαρακτηρίζοντας την προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλους. Αφορά όλη την παραρεμάτια ζώνη από τη Νέα Πεντέλη μέχρι και το Χαλάνδρι και στο Δήμο μας περιλαμβάνει τις περιοχές της Νέας Πεντέλης και των Μελισσίων.

Με την πρωτοφανή απόφασή της η διοίκηση Στεργίου "κλείνει το μάτι" σε όλους εκείνους που επιθυμούν την ουσιαστική κατάργηση του Π.Δ προστασίας και την οικοδόμηση της παραρεμάτιας περιοχής. Η δικαιολογία ότι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των ιδιοκτητών, είναι αστεία και φθηνή, δεδομένου ότι η πολεοδομική νομοθεσία έχει πολλά εργαλεία προστασίας των περιοχών αυτών, ενώ και η ίδια η πολιτεία μέσα από το Πράσινο Ταμείο, δίνει δυνατότητα αποζημιώσεις τέτοιων περιπτώσεων, δυνατότητες που ο κ. Στεργίου είτε αγνοεί, είτε αποκρύπτει.

Δυστυχώς ο κ. Στεργίου αντιλαμβανόμενος ότι η θητεία του τελειώνει σε 18 μήνες έρχεται να κλείσει προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, μια σειρά από υποθέσεις. Έτσι μετά το δωράκι των 500.000 ευρώ το χρόνο που έκανε στις Τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις καταργώντας τους το τέλος που εμείς είχαμε επιβάλει, μετά το νέο δωράκι που τους έκανε χθες που τους μείωσε σημαντικά τα δημοτικά τέλη, μετά το πάγωμα της διαδικασίας αναθεώρησης στα Μελίσσια προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών της πόλης, έρχεται να "δικαιώσει" μια ακόμα μεγάλη ιδιοκτησία σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και του περιβάλλοντος. Και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι η τελευταία στη Νέα Πεντέλη δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη δασική έκταση στην περιοχή που ανήκει σε επώνυμους κατοίκους της Νέας Πεντέλης που προσπαθούν να την αποχαρακτηρίσουν, στηρίζοντας ένθερμα τον κ. Στεργίου.

Σε ότι μας αφορά δεν μας δεσμεύει η απόφαση Στεργίου, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της απόφασης και θα λειτουργήσουμε αυτόνομα, ώστε ο χώρος αυτός δίπλα στο ρέμα να μην οικοδομηθεί, να παραμείνει ελεύθερος και σύντομα προσπελάσιμος από τους πολίτες.

Τέλος θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους εκείνους που επιδιώκουν να οικοδομήσουν παράνομα στο ρέμα, ή να αποχαρακτηρίσουν δασικές και προστατευόμενες περιοχές, ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Όπως και στο ΠΔ προστασίας του Πεντελικού, έτσι και στο ΠΔ προστασίας του ρέματος, δεν θα αφήσουμε κανένα να λειτουργήσει προς ίδιον όφελος σε βάρος του περιβάλλοντος. Καλούμε δε και τους πολίτες να αντιληφθούν έγκαιρα το ρόλο Στεργίου στα θέματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.