Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Φεβρουάριος 2013
Αγαπητοί συμπολίτες
Την τελευταία διετία έχει συντελεστεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι είναι ισχυρότεροι με περισσότερες αρμοδιότητες και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν αποτελεσματικά προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι μεγαλύτερες παρά ποτέ.

Τις δυνατότητες αυτές ο Δήμος μας δεν τις εκμεταλλεύεται. Η διοίκηση Στεργίου αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, εμφανίζεται ανίκανη να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις στην πόλη, δεν επιλύειπροβλήματα. Δεν έχει αντλήσει πόρους από το ΕΣΠΑ, δεν έχει προχωρήσει έργα και παρεμβάσεις που ήταν σε εξέλιξη και είναι απαραίτητες για την πόλη, όπως π.χ. η αναθεώρηση σχεδίου των Μελισσίων, η σύνταξη ΓΠΣ για την Πεντέλη, οι εντάξεις περιοχών στο σχέδιο στα Μελίσσια και τη Νέα Πεντέλη, οι δασικοί χάρτες, δεν έχει ασκήσει έλεγχο για τη διασφάλιση των δημοσίων εκτάσεων στο Πεντελικό κ.α. Είναι μια διοίκησηαναποτελεσματικότητας, αδράνειας, ανικανότητας, πουέχει αποξενώσει το Δήμο από τους πολίτες, έχει αφήσει το Δήμο στάσιμο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τον έχει πάει πίσω.

Πέρα από τις διαπιστώσεις ήρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση σε αυτή την κατάντια.

Απάντηση είναι μια νέα μεγάλη δημοτική κίνηση, με στελέχη και φίλους μέσα από την κοινωνία. Με ανθρώπους έμπειρους που έχουν προσφέρει στα κοινά της πόλης μας, αλλά και με νέους καταξιωμένουςανθρώπους που θα ασχοληθούν για πρώτη φορά μετοπικά ζητήματα με στόχο τη βαθιά ανανέωση προσώπων και ιδεών που απαιτεί η σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι τεχνητοί διαχωρισμοί του παρελθόντος, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη ΣΥΝΘΕΣΗ απόψεων, ιδεών και προσπαθειών.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.

Θέτουμε στην κρίση των συμπολιτών μας τις βασικέςμας αρχές και τους στόχους μας.

Καλούμε όσους επιθυμούν να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας να πορευθούμε από τώρα μαζί. Να διαμορφώσουμε από κοινού ένα τολμηρό, ρεαλιστικό πρόγραμμα για το Δήμο μας που θα απαντά στα προβλήματα των πολιτών. Ένα πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε μαζί, με ορίζοντα την επόμενη 10ετία.

Σε 16 μήνες έχουμε ευθύνη να θέσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας σε άλλη τροχιά, σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας.

Έχουμε όλοι ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα Δήμο σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα λύνει προβλήματα, θα υλοποιεί δράσεις, θα πραγματοποιείέργα, θα στέκεται δίπλα στα θέματα που απασχολούν τους δημότες.

Πέρα από την αυτονόητη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη που σχετίζονται με την καθημερινότητα που αποτελεί διαρκή στόχο, τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες της προσπάθειάς μας:

1. Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, επιβάλλει στην αυτοδιοίκηση να δώσει προτεραιότητα σε δράσεις που θα ανακουφίσουν την οικογένεια, το παιδί, τον έφηβο,την τρίτη ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες. Δράσεις που θα δημιουργήσουν μια κοινωνική ασπίδα απέναντι στην κρίση, αλλά παράλληλα θα κοινωνικοποιούν παιδιά και γονείς δίνοντάς τους την ευκαιρία να χαρούν δραστηριότητες που αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν.

2. Δήμος τολμηρός στις περιβαλλοντικές,πολεοδομικές και κυκλοφοριακές του παρεμβάσεις Δεν νοείται ο Δήμος να παραμένει αδρανής σε μείζονα περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακάζητήματα (πχ πλατεία Νέας Πεντέλης). Δίνουμε έμφασηστην απόκτηση γης, στη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, στην υλοποίηση ενός φιλικού πολεοδομικού ιστού, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας όπου υπάρχουν, στη δημιουργία απαραίτητων χώρων στάθμευσης. Προτεραιότητά μας η ασφαλής κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων στην πόλη, η ενίσχυση των μέσωνμεταφοράς.

3. Πεντελικό, σύμβολο του νέου Δήμου μας

Το Πεντελικό βουνό, με ιστορία και μεγάλη περιβαλλοντική αξία, δεν βρίσκεται σήμερα στη θέση που του αρμόζει. Η μη τακτοποίηση των εκτάσεων τηςΜονής Πεντέλης σύμφωνα με το Ν.1811/88, οι παράνομες δραστηριότητες και η έλλειψη σαφούς ολοκληρωμένου σχεδίου για την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπει το Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού, είναι οι αιτίες της εικόνας του Πεντελικού που δεν τιμά κανένα.

Πορευόμαστε σταθερά για:

•Να οριστικοποιήσουμε τις δημόσιες εκτάσεις στο Πεντελικό και να οριοθετήσουμε οριστικά τις εκτάσεις της Μονής Πεντέλης.

•Να αντιμετωπίσουμε κάθε παράνομη δραστηριότητα στο Πεντελικό, όπως βοσκή και ρίψη μπαζών. 

•Να υλοποιήσουμε σταδιακά όσα προβλέπονται στο Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού.

Η επίτευξη των τριών παραπάνω κεντρικών μας στόχων, απαιτεί: Αλλαγή νοοτροπίας στη λειτουργία του Δήμου.

Ο Δήμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να γίνει αποτελεσματικός, να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις νέες τεχνολογίες, να εκμεταλλευτεί τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν, να ανοιχθεί στον ιδιωτικό τομέα για δημιουργία υποδομών και κάλυψη λειτουργιών του. Ο Δήμος μας έχει καλό επίπεδο προσωπικού που πρέπει να το εμπνεύσουμε να συμβάλειστον εκσυγχρονισμό του και στην επίτευξηαποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών.

Δημιουργία νέας σχέσης εμπιστοσύνης Δήμου – πολιτών.

Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση Δήμου -πολιτών. Πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης που θα βασίζεται στο σεβασμό και στην ειλικρίνεια και σχέση συνεργασίας και αμφίδρομης επικοινωνίας με ενίσχυση εθελοντικών πρωτοβουλιών, για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο η σημερινή δημοτική αρχή για να υφαρπάξει τις ψήφους των πολιτών δεν έχουν θέση στη σχέση αυτή. Δεν μπορεί οι αιρετοί να τάζουν πράγματα που δεν γίνονται, δεν μπορούν να υπόσχονται διορισμούς, δεν μπορούν να λαϊκίζουν και να συκοφαντούν. Από την άλλη πλευρά όμως οι πολίτες τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να κρίνουν με βάση το συλλογικό συμφέρον και όχι το στενό προσωπικό τους.

Πρέπει να περάσουμε στην κοινωνία του “εμείς” και όχι του “εγώ”. Ευρεία συνεργασία δημοτικών κινήσεων και παρατάξεων.  Τα προβλήματα και οι προκλήσεις των επόμενων ετών για την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας είναι τόσα πολλά που δεν επιτρέπουν διάσπαση δυνάμεων.

Επιβάλλεται συνεργασία δημοτικών κινήσεων και αιρετών πάνω στα μεγάλα θέματα της πόλης.

Επιβάλλεται κοινή πορεία προς τα εμπρός, πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

Επιβάλλεται όλοι εκείνοι που με ανιδιοτέλεια βλέπουν το ρόλο τους στα κοινά της πόλης, να συνεργαστούν για να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Από σήμερα καλούμε όσους επιθυμούν να πορευθούν μαζί μας.

Διαθέτουμε γνώση και εμπειρία, έχουμε φέρει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών με τη δράση μας από όποια θέση μας έταξαν οι πολίτες κατά το παρελθόν.

Καλούμε και άλλους φίλους αιρετούς να πορευθούμε μαζί μπροστά.

Καλούμε πολίτες να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στα κοινά της πόλης μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα έχει πολλές δυνατότητες. Δυνατότητες που γίνονται ακόμα περισσότερες αν όλοι μαζί, συλλογικά προσπαθήσουμε για το καλύτερο!

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.