Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΡΑΦΑΚΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΑΖΟΥ: Η επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών επιτέλεσε σημαντικό έργο για την κοινωνία. Επιβάλλεται τώρα να εστιάσει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεντελικού και να μετεξελιχτεί σε Επιτροπή Επίλυσης Ιδιοκτησιακού Πεντελικού. Επίσης πρέπει να διευρυνθεί και να οργανωθεί ακόμα καλύτερα προκειμένου να πετύχει το στόχο της οριστικοποίησης των δημόσιων δασικών εκτάσεων στο Πεντελικό


Η συντονιστική επιτροπή αιρετών, φορέων και πολιτών που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2011 με στόχο να εμποδίσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατάφερε μέχρι σήμερα να αποτρέψει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκων στην Πεντέλη, δίνοντας μεθοδικά δύο μεγάλες μάχες τον Μάρτιο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013, εντός και εκτός Βουλής.
Ο αγώνας της επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών ήταν κόντρα στα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα της χώρας, κόντρα στις προθέσεις των ηγεσιών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις εμμονές της Ι.Μ.Πεντέλης και κόντρα στις επιθυμίες και την πολιτική πρακτική του κ. Στεργίου που με τη συμπεριφορά του "έβαζε πλάτη" στα σχέδια εμπορευματοποίησης του Πεντελικού. Παρόλα αυτά οι μάχες μέχρι σήμερα κερδήθηκαν καθιστώντας την προσφορά της επιτροπής στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία ως πολύ σημαντική.
Σήμερα σημειώνουμε με έμφαση τα ακόλουθα δύο σημεία:
1) Όλες οι προσπάθειες που γίνονται από την Μονή Πεντέλης και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για εμπορική εκμετάλλευση των δημοσίων δασικών εκτάσεων του Πεντελικού, ξεκινούν ουσιαστικά από την αδικαιολόγητη και παράνομη εμμονή τους να θεωρούν ότι τους ανήκει όλο το Βουνό και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της πολιτείας να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα, λέγοντας με σαφή τρόπο στη Μονή Πεντέλης ότι δεν έχει ιδιοκτησία στο Πεντελικό.
2) Το σημείο αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο σημαντικό και σοβαρό από τη στιγμή που ο κ. Στεργίου ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ πλέον και ενάντια στην νομοθεσία και τη λαϊκή βούληση, αναγνωρίζει ευθέως την ιδιοκτησία της Μονής στο Βουνό.
Με βάση τα παραπάνω ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ όλων των θεμάτων ιδιοκτησίας στο Πεντελικό και στην ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΩΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ.
Μόνο έτσι η Μονή Πεντέλης θα σταματήσει να εγείρει ζητήματα στο Πεντελικό, μόνο έτσι θα αρχίσει να δρομολογείται η σταδιακή υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα προστασίας του Πεντελικού που μέχρι σήμερα παραμένουν απλές προθέσεις.
Ο στόχος για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού στο Πεντελικό θα επιτευχθεί μόνο όταν υπάρξει μεθοδική και συντονισμένη δουλειά σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, πάντα σε συμπόρευση με την κοινωνία.
Για να γίνει αυτό, η μέχρι σήμερα Συντονιστική Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊων στο Πεντελικό, πρέπει να μετεξελιχθεί, να διευρυνθεί και να οργανωθεί καλύτερα.
Προτείνουμε τα εξής:
·         Την μετεξέλιξη της επιτροπής σε "Επιτροπή Επίλυσης Ιδιοκτησιακού Πεντελικού".
·         Τη διεύρυνση της επιτροπής με νέους αιρετούς από το Δήμο Πεντέλης, με αιρετούς από το ΣΠΑΠ και τους όμορους Δήμους του Πεντελικού, με εκπροσώπους φορέων και πολίτες.
·         Την καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας της επιτροπής και την ενίσχυσή της με τεχνοκράτες που έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να προσφέρουν.
Στον αγώνα αυτό που πρέπει συντονισμένα ως κοινωνία να δώσουμε, θα ξεχωρίσει και "η ήρα από στο στάρι". Θα ξεχωρίσουν οι δυνάμεις που τολμούν να τα βάλουν με τα συμφέροντα που επιβουλεύονται το Πεντελικό, με εκείνες τις δειλές δυνάμεις που επιδιώκουν να αντλήσουν "δύναμη" από τα συμφέροντα αυτά, σε βάρος μάλιστα της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
Το Πεντελικό είναι ίσως το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα σήμερα του Δήμου μας. Καλούμε τους πολίτες να κατανοήσουν ότι η οριστικοποίηση των δημοσίων δασικών εκτάσεων του Πεντελικού και ο τερματισμός των διεκδικήσεων της Μονής, θα ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για την εφαρμογή των όσων προβλέπει το Π.Δ. Προστασίας του Πεντελικού, κάτι που θα βελτιώσει αισθητά το επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας και του λεκανοπεδίου συνολικά.

Μανώλης Γραφάκος                                                                      Λεωνίδας Λάζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.