Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εποικοδομητική συζήτηση σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 1811 ΤΩΡΑ με θέμα τις ενέργειές της για την οριστική επίλυση του ζητήματος του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, την αναγέννηση και την ουσιαστική προστασία, διαφύλαξη και ανάπλαση του βουνού

Για πρώτη φορά η πρωτοβουλία για την  επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, 1811 ΤΩΡΑ, έκανε διευρυμένη ενημέρωση για τις δραστηριότητές και τους στόχους της, την Τετάρτη 20/11/2013 στο πολιτιστικό κέντρο Μελισσίων. Υπήρξε ουσιαστική συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας Λεωνίδας Λάζος, Μανώλης Γραφάκος, Κώστας Καλλιανιώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος Μελισσίων Νίκος Χατζηαδάμ και ο νομικός σύμβουλος Νίκος Λιναράς, ενημέρωσαν τους προσκεκλημένους για τις ενέργειες που έχει κάνει από τη σύστασή της έως σήμερα η πρωτοβουλία 1811 ΤΩΡΑ, με στόχο την επίλυση του ιδιοκτησιακού στο Πεντελικό Όρος, όπως προβλέπεται από το Νόμο 1811/88.

Παράλληλα έγινε η παρουσίαση της επικαιροποιημένης Μελέτης για την Ανάπλαση και Ανάπτυξη του Πεντελικού, η οποία εκπονήθηκε από το Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ.

Ο Λεωνίδας Λάζος ξεκινώντας την εκδήλωση σημείωσε το γεγονός ότι παρόλο που η εκδήλωση της πρωτοβουλίας 1811 είχε προσδιοριστεί 15 μέρες πριν, η διοίκηση Στεργίου την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποίησε Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έγινε για 2η φορά (η 1η την ημέρα εκδήλωσης της επιτροπής για τα φωτοβολταϊκά), στοιχείο που καταδεικνύει ότι ο κ. Στεργίου δεν έχει τη βούληση για την επίλυση του ιδιοκτησιακού στο βουνό. Τον κατηγόρησε δε ότι με τη στάση του αποδεικνύει ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ανέφερε ότι η πρωτοβουλία 1811 ΤΩΡΑ, αποτελεί συνέχεια της επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών και έκανε μια σύντομη αναφορά στην προσφορά της συγκεκριμένης επιτροπής που πέτυχε να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στο βουνό.

Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τις ενέργειες που έχει κάνει η πρωτοβουλία 1811 ΤΩΡΑ με στόχο την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου στο Πεντελικό. Στηλίτευσε τη στάση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Καλογερόπουλου, που παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σε ισχύ και ο ίδιος έχει την αρμοδιότητα να συστήσει την επιτροπή του Ν.1811, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στις δύο αναφορές της πρωτοβουλίας 1811 ΤΩΡΑ, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για να συστήσει την επιτροπή, δείχνοντας ότι εξυπηρετεί πολιτικές τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν για τη μη εφαρμογή του Νόμου. Τελειώνοντας ανέφερε ότι πλέον η πρωτοβουλία 1811 ΤΩΡΑ είναι αναγκασμένη να απευθυνθεί στους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσει και τη δικαστική οδό εναντίον όσων ευθύνονται και έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος για τη μη σύσταση μέχρι σήμερα της επιτροπής που προβλέπει ο νόμος 1811.

Στη συνέχεια ο Μανώλης Γραφάκος περιέγραψε το Ν.1811, ο οποίος προβλέπει το διαχωρισμό των δημοσίων εκτάσεων από τις εκκλησιαστικές. Διευκρίνισε ότι ο νόμος δεν αφορά τις εκτάσεις στις οποίες η Εκκλησία έχει τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα καθορίζει ότι οι μονές λαμβάνουν έκταση σε ακτίνα 200 μέτρων από τις όποιες εγκαταστάσεις τους.  Τον προσδιορισμό των εκτάσεων αυτών διενεργεί Επιτροπή, που αποτελείται από 5 μέλη, 3 λαϊκούς και 2 κληρικούς και η οποία πρέπει να συσταθεί με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σημείωσε ότι ο νόμος 1811, έχει ήδη λειτουργήσει στη Νομαρχία Βοιωτίας, την εποχή που ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ήταν Επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας.  Στην περίπτωση εκείνη η αρμοδία Επιτροπή συστάθηκε και διαχώρισε την περιουσία Κράτους και Εκκλησίας, οι Μονές απέκτησαν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ μία Μονή που διαφωνούσε υπέστη Διοικητική Αποβολή.

Ο κ. Κώστας Καλλιανιώτης στην τοποθέτησή του σημείωσε τη σπουδαιότητα της προσπάθειας για ουσιαστική ανάπλαση και προστασία του Πεντελικού, δεδομένου ότι το βουνό είναι ένα κατεστραμμένο βουνό, εξήρε το ρόλο του πρώην Δημάρχου Νέας Πεντέλης Κώστα Κοσοσβίτσα προς την κατεύθυνση αυτή, σε αντιδιαστολή με την απραξία του ΣΠΑΠ επί προεδρίας του κ. Στεργίου. Σημείωσε ότι οι αναδασώσεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη διατηρησιμότητά τους, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι δεν μπορεί ο Δήμος Πεντέλης να αφήσει το Πεντελικό ως έχει σήμερα. Έτσι καταστρέφει τις επόμενες γενιές τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκος Χατζηαδάμ στο χαιρετισμό του σημείωσε την κακή εικόνα που έχει σήμερα ο πολιτιστικός πλούτος του Πεντελικού. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους αρχαίους προγόνους μας να αναδείξουμε τον πλούτο αυτό. Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των παρεμβάσεων που αφορούν την κλασσική αρχαιότητα που είναι η ανάπλαση – ανάδειξη του αρχαίου λατομείου, η ανάδειξη της οδού λιθαγωγίας και η δημιουργία μουσείου Πεντελικού, τόνισε δε ότι αυτό είναι το όραμα της πρωτοβουλίας μας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον μελετητή δασολόγο κ. Νίκο Πάγκα, τα βασικά στοιχεία της επικαιροποιημένης μελέτης του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Πεντελικού, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον σύνδεσμο των 21ΟΤΑ.

Βασικός στόχος της επικαιροποίησης της μελέτης είναι, η ανάδειξη του Πεντελικού ως ενιαίου φυσικού και πολιτιστικού πόρου και η χρήση του ως χώρου υπαίθριας αναψυχής, με λειτουργίες συμβατές με την προστασία του και προς όφελος όλων των πολιτών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού.

Επιμέρους ζητούμενα για τη μελέτη είναι:
  • Οικολογική ανασυγκρότηση με διατήρηση του δασικού χαρακτήρα -  αποκατάσταση από καταστροφές
  • Προστασία ορεινού όγκου – Πυροπροστασία
  • Ανάδειξη των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων (ιστορικών και πολιτιστικών)
  • Ανάπτυξη της υπαίθριας (δασικής) αναψυχής που θα δώσει ευκαιρίες αναψυχής σε όλους τους πολίτες
  • Υποδομές αναψυχής για άτομα με κινητικά προβλήματα
  • Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση  (εκπαίδευση – εθελοντισμός)


Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη, έχουν συνοπτικά ως εξής:
1η Παρέμβαση, σύνδεση του Πεντελικού με την κλασσική αρχαιότητα και τον Παρθενώνα που περιλαμβάνει την ανάδειξη του αρχαίου Λατομείου και της οδού Λιθαγωγίας και τη δημιουργία Μουσείου Πεντελικού στο Λατομείο Μουζάκη.
2η παρέμβαση, δημιουργία χώρων άθλησης αναψυχής και πολιτισμού στα Λατομεία Μαλτέζου και Ράϊκου.
3η παρέμβαση, διαμόρφωση χώρων υπαίθριας δασικής αναψυχής στο Λατομείο Κοκκιναρά και στο Λατομείο Άλφα.
4η παρέμβαση, ανάδειξη και οργάνωση του χώρου της κορυφής της Πεντέλης ως χώρου αναψυχής, χώρου πανοραμικής θέας, κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, δημιουργία χώρου μικρών εκδηλώσεων και δημιουργία περιμετρικού μονοπατιού.
5η παρέμβαση, δημιουργία διαδρομής και μονοπατιών για συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.
Κλείνοντας τόσο οι συντελεστές της πρωτοβουλίας 1811 ΤΩΡΑ, όσο και ο μελετητής της μελέτης επικαιροποίησης του Τοπικού Αναπτυξιακού του Πεντελικού, τόνισαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για εφαρμογή των όσων προβλέπει η μελέτη είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του ιδιοκτησιακού. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, εκπόνηση μελετών εφαρμογής και αναζήτηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ ή χορηγιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καρβουνάκης ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία 1811, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Πεντέλη κα Ειρήνη Ρήγου, καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Γιαμουγιάννη Γραμματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.