Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΣΤΟΠ σε νέες άδειες φωτοβολταϊκών, μειώνονται σημαντικά οι τιμές αγοράς ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκές μονάδες. Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι οικονομικοί όροι για μεγάλες εγκαταστάσεις όπως αυτή που ήθελε να εγκαταστήσει η Ι.Μονή Πεντέλης στο Πεντελικό.


Κατά τη διάρκεια του αγώνα που δώσαμε μέσα από τη συντονιστική επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών, είχαμε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτός από τα χωροταξικά προβλήματα που είχαν, ήταν ανεδαφικά και από οικονομικής απόψεως. Είχαμε επισημάνει ότι το εγχείρημα δεν θα ήταν βιώσιμο, δεδομένου ότι αναμέναμε ότι η ΔΕΗ θα μείωνε σταδιακά τις τιμές αγοράς ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Ο επιπλέον κίνδυνος που υπήρχε, ήταν να υπάρξει απόλυτη εγκατάλειψη της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, κάτι που θα ισοδυναμούσε με άναρχη παραμονή τους στο βουνό και άμεσο αποτέλεσμα την ουσιαστική και μόνιμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της  περιοχής συνολικότερα.

Δικαιωθήκαμε απόλυτα για την εκτίμησή μας αυτή.

Με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστέλλει τη διαδικασία χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά και παράλληλα μειώνει σημαντικά τις εγγυημένες τιμές αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά πλέον ουσιαστικά απαγορευτική και από επιχειρηματικής άποψης, την οποιαδήποτε σκέψη της Εκκλησίας της Ελλάδος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.

Εμείς όμως δεν εφησυχάζουμε.

Έχουμε δηλώσει ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική ακύρωση των σχεδίων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέχρι την οριστική και χωρίς αμφισβητήσεις κατοχύρωση του δημοσίου δασικού χαρακτήρα του Πεντελικού βουνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.