Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (21 ΟΤΑ) Ένας διαδημοτικός σύνδεσμος με μεγάλη δραστηριότητα και προσφορά που δυστυχώς ο Δήμος μας δεν εκμεταλλεύεται λόγω της εμπάθειας του κ. Στεργίου



Ο Σύνδεσμος των 21 ΟΤΑ, δημιουργήθηκε το 1999 από 21 Δήμους και κοινότητες του λεκανοπεδίου της Αθήνας (μεταξύ των οποίων τα Μελίσσια, η Νέα Πεντέλη και η Πεντέλη), με στόχο την εναρμόνιση και κοινή υλοποίηση των δράσεων των Δήμων για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά τη συνένωση των Δήμων με το σχέδιο Καλλικράτης, οι Δήμοι περιορίστηκαν σε 13.

Ο Σύνδεσμος όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει ουσιαστική δουλειά πάνω στα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης με κορυφαίο το έργο του για το αστικό παρατηρητήριο και τις μελέτες βιώσιμης ανάπτυξης που κατέθεσε για κάθε Δήμου μέλος του. 

Κατά τη γνώμη μου την περίοδο αυτή διανύει μια από τις πιο παραγωγικές περιόδους της πορείας του. Ενδεικτικά υλοποιεί μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προγράμματα:

Πρόγραμμα για τη μείωση της ενέργειας του Δημοτικού φωτισμού. Αφορά τη μελέτη κόστους του δημοτικού φωτισμού, την υποβολή μελέτης με προτάσεις για τη μείωσή του, την αντικατάσταση λαμπτήρων σε δρόμους της πόλης, μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας πριν κα μετά την τοποθέτηση των νέων λαμπτήρων, τεχνικές προδιαγραφές για διενέργεια διαγωνισμού για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δήμου με αυτοχρηματοδότηση. Το πρόγραμμα, που είναι δωρεάν για τους Δήμους, έχει υλοποιηθεί σε τρεις Δήμους, φέτος υλοποιείται σε άλλους τρεις, με στόχο σε δύο χρόνια να έχει υλοποιηθεί σε όλους τους Δήμους μέλη του Συνδέσμου. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κόστους, είναι περίπου 65-70%.

Μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου. Ο Σύνδεσμος με δικά του μέσα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου για λογαριασμό των Δήμων μελών του.

Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου. Ο Σύνδεσμος με δικά του μέσα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί μετρήσεις κυκλοφοριακής ρύπανσης, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, καθώς και μετρήσεις θορύβου για λογαριασμό των Δήμων μελών του.

Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Και στο επίπεδο αυτό ο Σύνδεσμος διαθέτει τα μέσα και παρέχει στου Δήμους μέλη του, μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, κυρίως από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στον τομέα αυτό ο Σύνδεσμος παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα με εκδηλώσεις προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Επικαιροποίηση Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Πεντελικό. Ο Σύνδεσμος προχωρά σε επικαιροποίηση της μελέτης του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Πεντελικό που είχε συνταχθεί το 1998.

Πρόγραμμα καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, ο Σύνδεσμος προχωρά στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων, όλων των Δήμων μελών του. Σημαντική είναι η ενότητα για το Πεντελικό.

Πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής.  Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στους Δήμους του Συνδέσμου που περιλαμβάνει ενημέρωση πολιτών και μαθητών για την οδική ασφάλεια, βιωματική εμπειρία, επισκέψεις σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής κ.α.

Πρόγραμμα για ενίσχυση των τοπικών αγορών. Προωθείται η δημιουργία ιστοσελίδας με πληροφορίες για τιμές αγαθών και υπηρεσιών από τις τοπικές αγορές, καθώς και καταγραφή προσφερόμενων θέσεων εργασίας στις τοπικές αγορές.

Κομποστοποίηση. Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται σε ζητήματα κομποστοποίησης και προετοιμάζονται προτάσεις προγραμμάτων ώστε να κατατεθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν.

Οι παραπάνω είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σήμερα ο Σύνδεσμος. Υπάρχουν και άλλες, ενώ σε επίπεδο σχεδιασμού και αναζήτησης χρηματοδότησης, ερευνώνται νέες δράσεις και προγράμματα.

Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου την περίοδο Ιουλίου 2009 - Σεπτεμβρίου 2011, έχω συμβάλλει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αρκετών από τις παραπάνω δράσεις.
Δυστυχώς ο κ. Στεργίου, φοβούμενος πιθανή επανεκλογή μου στην θέση του Προέδρου του Συνδέσμου, το 2011 αποφάσισε να φύγει ο Δήμος μας από το Σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να χάνει πολλά οφέλη από τις παραπάνω δράσεις.  

Παρακολουθώ από κοντά τις δράσεις του Συνδέσμου, όπως και άλλων Συνδέσμων ΟΤΑ. Ο Δήμος, πρέπει το συντομότερο να ξαναγίνει μέλος του Συνδέσμου 21 ΟΤΑ. Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των ΟΤΑ σε τέτοιου είδους ζητήματα είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.