Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα του δημοτικού κοιμητηρίου Μελισσίων

Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του κοιμητηρίου Μελισσίων απέστειλαν χθες 10/1/2013 οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης του Δήμου Πεντέλη, Πεντέλη στο Ύψος της, Ανθρώπινη Πολιτεία, Πεντέλη Εν Δράσει και Λαϊκή Συσπείρωση και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λάζος Λεωνίδας και Λάζος Βασίλης.

Με την επιστολή γίνεται ενημέρωση προς τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση του κοιμητηρίου Μελισσίων με αφορμή τη δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη διοικητική αποβολή του Δήμου από το χώρο που έχει ζητήσει το δασαρχείο. Για το ζήτημα αυτό υπήρξε ενημερωτικό υπόμνημα του Μανώλη Γραφάκου προς τον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το οποίο τον καλούσε να σταματήσει τη διοικητική αποβολή. Το δικαστήριο δεν έβγαλε απόφαση μέχρι να απαντήσει οριστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπόμνημα του κ. Γραφάκου.
Με την επιστολή οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν από τον κ. Πρωθυπουργό να δώσει εντολή για την ετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα επιλύσει το θέμα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Ένα από τα οξύτερα προβλήματα σήμερα των αστικών κοινωνιών, είναι ταφή των νεκρών. Ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής η έλλειψη κοιμητηρίων είναι έντονη, σε βαθμό που σε αρκετές περιπτώσεις η διαδικασία εύρεσης  χώρου ταφής καθίσταται δύσκολη και οδυνηρή για την οικογένεια του θανόντος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μη δυνατότητας ταφής του νεκρού για αρκετές ημέρες.
Η πόλη των Μελισσίων, στην οποία ο πρώτος από εμάς διετέλεσε Δήμαρχος την περίοδο 2007 -2010 και ο δεύτερος, ο τέταρτος, ο πέμπτο κλπ από εμάς έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι επί σειρά ετών , δεν είχε κοιμητήριο μέχρι το έτος 1986.
Τότε η Ιερά Μονή Πετράκη συμφώνησε και παραχώρησε έκταση 60 στρεμμάτων στο Δήμο Μελισσίων για τη δημιουργία κοιμητηρίου και στη συνέχεια οι αιρετοί της εποχής δημιούργησαν άμεσα κοιμητήριο χωρίς τις απαραίτητες άδειες της δασικής υπηρεσίας. Σήμερα το κοιμητήριο αυτό είναι ένα από τα πιο οργανωμένα και σύγχρονα της  Αττικής, φιλοξενεί πάνω από 600 τάφους, έχει 2.000 ενταφιασμένους και διαθέτει σύγχρονη εκκλησία, οστεοφυλάκια κ.α., καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των Δημοτικών Κοινοτήτων των Μελισσίων και της Νέας Πεντέλης, του νέου Καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης.
Όμως το κοιμητήριο αυτό δεν έχει νομιμοποιηθεί, δεδομένου ότι το δασαρχείο Πεντέλης το θεωρεί δασική έκταση. Επιπρόσθετα μετά από τις άστοχες ενέργειες του προηγούμενου Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλία Λιακόπουλου, έχει δρομολογηθεί διαδικασία διοικητικής αποβολής του Δήμου από το χώρο, διαδικασία που ευτυχώς πάγωσε με την 1294/23-10-2012 απόφαση του ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.
Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν εξετάζει το αίτημα του δασαρχείου για διοικητική αποβολή του Δήμου από το χώρο, μέχρι ο Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εκδώσει απόφαση που δεν μπορεί να προσβληθεί, στο από 9/8/2012 υπόμνημα του κ. Γραφάκου Εμμανουήλ, πρώην Δημάρχου Μελισσίων, υπόμνημα που σας επισυνάπτουμε.
Κύριε Πρόεδρε
Οριστική λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς και σε άλλα ανάλογα ζητήματα στο λεκανοπέδιο ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, είναι αφενός μεν η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία υφιστάμενα κοιμητήρια  μπορούν να νομιμοποιηθούν εντός των δασικών εκτάσεων οι οποίες πλέον χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα για το συγκεκριμένο και μόνο σκοπό, αφετέρου νέες χωροθετήσεις ώστε να λυθεί το οξύ πρόβλημα που υπάρχει στην περιφέρεια Αττικής.
Παρακαλούμε όπως αξιολογήσετε το θέμα και δώσετε σχετική εντολή για την ετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα επιλύσει το οξύ πρόβλημα που σας εκθέσαμε.
Η κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα του κοιμητηρίου Μελισσίων κοινοποιήθηκε και στον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς ενημέρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.