Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Παρουσία αρκετών συμπολιτών μας, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις μας για το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων της Νέας Πεντέλης


Η δημοτική μας κίνηση παρουσίασε την Κυριακή 13/10 σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης τις προτάσεις της για την περιοχής, παρουσία αρκετών συμπολιτών μας.

Οι προτάσεις μας έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οριστικά όλες τις ανάγκες της περιοχής σε χώρους κοινωφελείς, κοινόχρηστους, σε υποδομές και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην κυκλοφορία και στάθμευση.
Η διαδικασία διαμόρφωσής τους ξεκίνησε από τις απαντήσεις των κατοίκων της Νέας Πεντέλης στο ερωτηματολόγιό μας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με φορείς της πόλης και διαρκείς επαφές και συναντήσεις με κατοίκους της περιοχής.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι προτάσεις μας είναι απολύτως συμβατές με όσα προβλέπει το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νέας Πεντέλης και αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την περιοχή.

Οι τέσσερεις άξονες των παρεμβάσεων του σχεδίου μας, καθώς και οι προτάσεις μας συνοπτικά για κάθε ένα από αυτούς, είναι:

1ος: Πολεοδομικός σχεδιασμός, εξασφάλιση κοινωνικών υποδομών, κοινόχρηστων και αθλητικών χώρων
- Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ότι στην περιοχή της Νέας Πεντέλης δεν μπορούν να υπάρξουν εντάξεις περιοχών στο σχέδιο λόγω της γραμμής προστασίας του Πεντελικού. Οι μόνες περιοχές που μπορούν να ενταχθούν είναι συνολικά περίπου 100 στρέμματα σε 25ης Μαρτίου, Έλλης και Ιονίων Νήσων.
 - Παρουσιάσαμε σχέδιο κάλυψης όλων των αναγκών της πόλης σε ορίζοντα 20 ετίας που βασίζεται κυρίως την απόκτηση του χώρου των κατασκηνώσεων και τη μελλοντική μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου από την κεντρική πλατεία.
- Συνοπτικά οι κάλυψη όλων των αναγκών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει ως εξής:



2ος: Ανάδειξη, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων
Προβλέπουμε την απόκτηση των ελευθέρων χώρων που προβλέπονται στο σχέδιο πόλης, καθώς και τη σταδιακή ανάπλαση και αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων χώρων και παιδικών χαρών. Μεταξύ άλλων προβλέπουμε:
- Για το ΟΤ 74 που βρίσκεται μεταξύ των οδών Θεμιστοκλέους, 25ης Μαρτίου, Ηροδότου, Σαλαμίνας, την απόκτησή του με πόρους από το πράσινο ταμείο και τη διαμόρφωσή του σε σύγχρονο αστικό πάρκο.
 - Για το γήπεδο ποδοσφαίρου, θα γίνει προσπάθεια συνεννόησης με το δασαρχείο για την τοποθέτηση χλοοτάπητα. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα δρομολογηθεί η δημιουργία νέου γηπέδου στο λατομείο Μαλτέζου. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, το σημερινό γήπεδο θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε χώρο δασικής αναψυχής και άθλησης.
- Για το χώρων των παιδικών κατασκηνώσεων, προβλέπουμε την απόκτησή του από το Δήμο Βύρωνα και τη δημιουργία δημοτικού σχολείου σε 4 στρέμματα και το υπόλοιπο σε κατασκηνωτικό χώρο, πάρκο νεολαίας και χώρο για τη στέγαση της πολιτικής προστασίας.

3ος: Βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας και στάθμευσης
- Αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της στάθμευσης γύρω από την κεντρική πλατεία με δημιουργία νέων 60 δωρεών θέσεων στάθμευσης σε δύο οικόπεδα του Δήμου (28ης Οκτωβρίου και Παλαμά), καθώς και με οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης στους εσωτερικούς δρόμους μεταξύ των οδών 25ης Μαρτίου, Αγίας Παρασκευής, 28ης Οκτωβρίου, Ηρώων Πολυτεχνείου μετά από μονοδρόμηση των εσωτερικών δρόμων.
- Βιοκλιματική ολοκληρωμένη ανάπλαση των δρόμων εσωτερικά των οδών 25ης Μαρτίου, Αγίας Παρασκευής, 28ης Οκτωβρίου, Ηρώων Πολυτεχνείου. Αποτελεί έργο αναφοράς και πνοής για την περιοχής. Διαμόρφωση των δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, όπου θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά, θα υπάρξει οριοθέτηση χώρων στάθμευσης, έτσι ώστε να κυκλοφορούν άνετα και με ασφάλεια πεζοί και ποδηλάτες. Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της κεντρικής πλατείας, με τους χώρους συνάθροισης κοινού, όπως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το σημερινό δημοτικό κατάστημα και τους νέους χώρους στάθμευσης που θα δημιουργηθούν.
- Σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης με στόχο την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας από την κεντρική πλατεία, οχημάτων από άλλες περιοχές, την προστασία των γειτονιών από κυκλοφορία οχημάτων και τη μονοδρόμηση δρόμων που είναι απαραίτητο. Διάλογος με τους πολίτες και στη συνέχεια εφαρμογή της.

4ος: Σύνδεση αστικού ιστού και ορεινού όγκου του Πεντελικού
Υλοποιούμε την πρόταση επικαιροποίησης του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Πεντελικού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του, για τη διαμόρφωση των ανενεργών λατομικών χώρων της Νέας Πεντέλης ως εξής:
Λατομείου Μουζάκη: Διαμόρφωσή του σε Μουσείου Πεντελικού και σε μικρό συνεδριακό χώρο, Λατομείο Μαλτέζου: Δημιουργία ανοικτού θεατρικού χώρου, δημιουργία ανοικτών γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϋ κλπ. και Λατομείο Ράϊκου: Δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής και άθλησης, δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
Για ασφαλή σύνδεση αστικού ιστού με λατομεία προβλέπουμε ανάπλαση των οδών Περικλέους και του άξονα, 28ης Οκτωβρίου, Κηφισίας, Τενέδου, ώστε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση πεζών, ποδηλάτων στα υπό διαμόρφωση λατομεία, καθώς και διαμόρφωση της οδού Σουβαλιώτη σε σύγχρονο αναβαθμισμένο δασικό δρόμο που θα συνδέει τη Νέα Πεντέλη και την Πεντέλη για ασφαλή κίνηση πεζών, ποδηλατών.
Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν ξανά σε διάλογο με τους πολίτες της Νέας Πεντέλης μέχρι τέλος του 2013 και το Φεβρουάριο του 2014 θα διαμορφωθούν στο τελικό πρόγραμμα της νέας δημοτικής μας κίνησης ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.