Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Εντυπωσιακή για ακόμα μια φορά η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε για τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού. Στην εκδήλωση ο πρώην αντιδήμαρχος Μελισσίων κος Χρήστος Παναγιωτίδης δήλωσε ότι συμμετέχει ενεργά στη νέα προσπάθεια με στόχο την προώθηση των εκκρεμών πολεοδομικών θεμάτων της πόλης. Η ατζέντα των εκλογών που βάζουμε είναι πως θα προωθηθούν τα πολεοδομικά ζητήματα, ατζέντα που αφορά όλους τους πολίτες

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην εκδήλωση που οργάνωσε η νέα δημοτική μας κίνηση, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο πολιτιστικό κέντρο Μελισσίων, με αντικείμενο τα βασικά πολεοδομικά θέματα της πόλης και πιο συγκεκριμένα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πεντέλης, την προώθηση των εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης και την προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης σχεδίου των Μελισσίων.
Στην εισαγωγή του ο Μανώλης Γραφάκος ανέδειξε τη σπουδαιότητα των θεμάτων αυτών για το σύνολο της πόλης και το σύνολο της κοινωνίας, καθώς και την απόλυτη στασιμότητα και ανυπαρξία της διοίκησης Στεργίου στις συγκεκριμένες διαδικασίες. "Τα πολεοδομικά θέματα μας αφορούν όλους" τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η προώθησή τους αποτελεί την προγραμματική συμφωνία σύγκλισης στη νέα δημοτική κίνηση που δημιουργείται, με πολλούς αιρετούς, πρώην αιρετούς και πολίτες. Μάλιστα τόνισε ότι θα αποτελέσουν και την ατζέντα των εκλογών για τη νέα δημοτική κίνηση. "Οι εκλογές θα γίνουν με όρους μέλλοντος", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μανώλης Γραφάκος ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή του πρώην Αντιδημάρχου Μελισσίων κου Παναγιωτίδη Χρήστου, στη νέα δημοτική κίνηση, με απόλυτα πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολεοδομικά ζητήματα. Αναφέρθηκε στις μοναδικές γνώσεις του και της πλούσια εμπειρία του και δήλωσε ότι η συμμετοχή του στην προσπάθεια μας τίμα όλους. Σημείωσε την σημαντική προσφορά του στην πόλη των Μελισσίων, μαζί με τους πρώην Αντιδημάρχους κο Χατζηαδάμ και Καταβούτα και κλείνοντας είπε στους παρευρισκόμενους ότι οι Μελισσίωτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις διοικήσεις της πόλης τους (πλην Στεργίου φυσικά), και αυτό διότι οι διοικήσεις συνέβαλαν η πόλη να πάει μπροστά.
Στη συνέχεια ο κος Παναγιωτίδης, έλαβε το λόγο και τόνισε τη σπουδαιότητα των πολεοδομικών θεμάτων για την πόλη και τη λειτουργία της. "Επιδρούν θετικά στη καθημερινότητα, αλλά τα αποτελέσματά τους φαίνονται μετά από χρόνια", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ύπαρξης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε μια πόλη. Τόνισε ότι το ΓΠΣ δίνει τις κατευθύνσεις σε ότι αφορά τις επεκτάσεις σχεδίου, τις χρήσεις γης κ.α. Οι κατευθύνσεις αυτές εξειδικεύονται από τις μελέτες επέκτασης σχεδίου και από τη μελέτη αναθεώρησης που ουσιαστικά επικαιροποιεί, διορθώνει και συμπληρώνει το παλαιό σχέδιο.
Σημείωσε ότι, δουλειά του Δήμου είναι να παρακολουθεί και να προωθεί την εξέλιξη των μελετών αυτών. Αυτό έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις στα Μελίσσια. Την τελευταία τριετία όμως οι μελέτες κώλυσαν, δεν προωθήθηκαν, έχουν σταματήσει. Αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα που η αδράνεια της σημερινής διοίκησης  και η καθυστέρηση που υπάρχει επέδρασε αρνητικά, στη μη ρύθμιση χαμηλού συντελεστή δόμησης σε μεγάλες ιδιοκτησίες και στην μη προώθηση της πράξης αναλογισμού για την απόκτηση του Δάσους Παπαδημητρίου 
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Παναγιωτίδης επεσήμανε για μια ακόμα φορά τη σπουδαιότητα των πολεοδομικών θεμάτων για την πόλη λέγοντας χαρακτηριστικά: "τα πολεοδομικά θέματα δεν φαίνονται καθημερινά, όμως επιδρούν στην πόλη αργότερα".
Στο τέλος της τοποθέτησής του εξήγησε τη συμμετοχή του στη νέα δημοτική κίνηση: "Πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο Δήμος από ένα Δήμαρχο και νέο σε ηλικία και με εμπειρία που έχει αποκτήσει. Πιστεύω ότι ο Μανώλης τα έχει αυτά σήμερα. Πιστεύω ότι θα μαζέψει γύρω του κόσμο που θα τον κρατήσουν από παλαιά λάθη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε".
Στη συνέχεια η πρώην Αντιδήμαρχος κα Δήμητρα Κεχαγιά, παρουσίασε τα στοιχεία της επέκτασης σχεδίου και της μελέτης αναθεώρησης.
Σε ότι αφορά την επέκταση σχεδίου στην 3η και 4 γειτονιά των Μελισσίων, σημείωσε ότι αυτή ακολουθεί τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ των Μελισσίων, αφορά 395 στρέμματα, ιδιωτικές μη δασικές εκτάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη διαμορφωθεί οικιστικά.
Ο Δήμος μεταξύ άλλων αποκτά χώρους για δημιουργία νέο Λυκείου, νέου Γυμνασίου, νέου Δημοτικού Σχολείου, νέου Νηπιαγωγείου, δύο νέων παιδικών σταθμών, χώρων πολιτισμού, αθλητισμού, χώρων στάθμευσης, ελευθέρων και κοινόχρηστων χώρων, πλατεία, δύο παιδικές χαρές κ.α.
Σε ότι αφορά τη μελέτη αναθεώρησης, η κα Κεχαγιά σημείωσε ότι αυτή γίνεται με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών της πόλης σε ορίζοντα 20ετίας. Προβλέπει ήπιες χρήσεις γης, κλιμακωτό μειωμένο συντελεστή δόμησης και εξασφάλιση όλων των κοινωνικών υποδομών. Συνολικά προβλέπει την απόκτηση νέων χώρων για το Δήμο 81 στρεμμάτων για 3 παιδικούς σταθμούς, 5 σχολεία, 3 παιδικές χαρές, 7 χώρους στάθμευσης, 7 χώρους αθλητισμού, 7 ελεύθερους χώρους, πάρκα πλατείες και 3 χώρους κοινωνικών αναγκών.
Τέλος παρουσίασε χρονοδιάγραμμα διαδικασιών που αποτυπώνει την καθυστέρηση από την αδράνεια της διοίκησης Στεργίου σε τουλάχιστον 3,5 χρόνια σε ότι αφορά την επέκταση σχεδίου και σε 4 χρόνια σε ότι αφορά την αναθεώρηση.
Σημειώνουμε ότι τις κατευθύνσεις στους μελετητές για τη μελέτη αναθεώρησης σχεδίου των Μελισσίων, είχε δώσει μια επιτροπή που είχε συσταθεί στη θητεία του Μανώλη Γραφάκου ως Δήμαρχου, αποτελούμενη από τον ίδιο, τον Χρήστο Παναγιωτίδη, Δημήτρη Καταβούτα, Νίκο Χατζηαδάμ, Γιώργο Καρβουνάκη, Στέλλα Δημήτρη και Κεχαγιά Δήμητρα.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Μανώλης Γραφάκος τόνισε ότι η πόλη δεν αντέχει άλλα πέντε χρόνια διοίκησης Στεργίου, πέντε χρόνια αδράνειας και αναποτελεσματικότητας. Έθεσε ευθέως το διακύβευμα και το δίλημμα των επόμενων δημοτικών εκλογών. Ή η πόλη θα παραμείνει στάσιμη για πέντε ακόμα χαμένα χρόνια, ή θα γυρίσει σελίδα και θα καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος. Κάλεσε τέλος, τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια που δημιουργείται από αιρετούς και πρώην αιρετούς που έκαναν υπέρβαση και συμφωνούν στην εφαρμογή μιας πολεοδομικής πολιτικής που θα καλύψει όλες τις ανάγκες της πόλης για την επόμενη εικοσαετία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Άγγελος Ζησιμόπουλος, οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρβουνάκης Γιώργος και Λάζος Λεωνίδας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Μελισσίων Νίκος Χατζηαδάμ και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κάζος Χρήστος και Ποποβίδης Χρήστος.

Δείτε την παρουσίαση μας.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.