Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Με δική μας πρωτοβουλία ξεκινά η επικαιροποίηση του τοπικού αναπτυξιακού του Πεντελικού που είχε συνταχθεί το 1998. Στόχος να αποτελέσει το νέο οδικό χάρτη του Πεντελικού και εντός του 2014 να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ ώστε να ανοίξει το δρόμος για την υλοποίηση των όσων προβλέπει το Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού


Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο συνδυασμός μας την Τετάρτη 20/2/2013 ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία μας για επικαιροποίηση της μελέτης του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Πεντελικού που είχε συνταθεί το 1998. 

Πλέον 15 χρόνια μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στο Πεντελικό περιβάλλον που επιβάλλουν να υπάρξει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για το Πεντελικό με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Με πρωτοβουλία του Μανώλη Γραφάκου όταν ήταν Πρόεδρος των 21ΟΤΑ, ο σύνδεσμος αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την επικαιροποίηση της μελέτης αυτής, θέτοντας όμως και ορισμένες νέες παραμέτρους, όπως:
  • Αξιολόγηση των νέων δεδομένων μετά τις πυρκαγιές
  • Ανάγκη για σαφή και συγκεκριμένη χωροθέτηση των δράσεων που προβλέπει το ΠΔ προστασίας
  • Υποβολή προτάσεων για κορυφή του βουνού
  • Χάραξη μονοπατιών περιπάτων 
  • Δημιουργία και αναβάθμιση θέσεων θέας
  • Χάραξη διαδρομής για άτομα με κινητικά προβλήματα
  • Μελέτες εφαρμογής για δύο μικρά έργα
Στόχος είναι η νέα μελέτη να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους φορείς που σχετίζονται με το Πεντελικό, με την πολιτεία και τους πολίτες, ώστε να αποτελέσει το νέο οδικό χάρτη για τις παρεμβάσεις υλοποίησης του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης το καλοκαίρι του 2013, θα ξεκινήσουν οι ενέργειες ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε ο Γεν. Γραμματέας του συνδέσμου 21ΟΤΑ, πρώην Δήμαρχος Πεύκης κ. Παύλος Καμάρας, ο οποίος τόνισε ότι η χρηματοδότηση της μελέτης εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του συνδέσμου για περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών ευθύνης του. Χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Δήμων μελών του. 

Από την πλευρά τους, οι μελετητές, που είναι οι ίδιοι που συνέταξαν το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Πεντελικού το 1998, στην παρουσίασή τους ανέλυσαν τους άξονες που θα κινηθεί η επικαιροποίηση της μελέτης, σημείωσαν την ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία του Πεντελικού για την Αττική και τόνισαν την ανάγκη το Πεντελικό Βουνό να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η επικαιροποίηση της μελέτης γίνεται πραγματικότητα, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να ταρακουνήσουμε τα νερά γύρω από το Πεντελικό, ώστε η σημερινή στασιμότητα στα θέματα αναπλάσεων του βουνού να σταματήσει. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η νέα μελέτη θα έχει σαφή χωροθέτηση των δράσεων που προβλέπει το Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού στα ανενεργά λατομεία. Τόνισε επίσης ότι η Μονή Πεντέλης δεν έχει δεν έχει ιδιοκτησία στο Πεντελικό, αυτό πρέπει να το καταλάβει και να μη σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια που ξεκινά.

Σύντομη τοποθέτηση έγινε από τον Κώστα Καλλιανιώτη και τη Μαρία Λάσκαρη, ενώ παρέμβαση έκανε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος. Στη συνέντευξη ήταν παρούσα και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Πεντέλης κα Ειρήνη Ρήγου.


Δείτε εδώ όλη την Συνέντευξη Τύπου
Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις του κ. Γραφάκου, του κ. Καμάρα και των μελετητών
Δείτε εδώ την παρουσίαση του κ. Γραφάκου
Δείτε εδώ την παρουσίαση των μελετητών
Δείτε εδώ την παρέμβαση του κ. Κώστα Καλλιανιώτη, την παρέμβαση της κας Μαρίας Λάσκαρη και την παρέμβαση του κ. Λεωνίδα Λάζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.