Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις και δράσεις για την καλύτερη προστασία του ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου



Το ρέμα Πεντέλης Χαλανδρίου προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 659/95). Το διάταγμα έχει συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του, όμως προκειμένου η προστασία αυτή να γίνει ουσιαστική, απαιτείται να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του. 

Τα κυριότερα ζητήματα κατά τη γνώμη μου που υπάρχουν σήμερα είναι:

1) Η αδυναμία κάλυψης των αποζημιώσεων προς τις ιδιοκτησίες που θίγονται από τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο πλέον κίνδυνο το Π.Δ. προστασίας του ρέματος να ακυρωθεί στην πράξη.

2) Η ύπαρξη πολλών σημειακών προβλημάτων σε ότι αφορά τις χρήσεις γης της ζώνης Β, οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν.

3) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί φορέας διαχείρισης για το ρέμα, όπως προβλέπει το Π.Δ. προστασίας.

Πιστεύω ότι και στο ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρξει δράση. Πρέπει να βρεθούν πόροι για αποζημιώσεις και ο φορέας διαχείρισης είναι απαραίτητος για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία του ρέματος.

Κατά τη γνώμη μου σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει ο Σύνδεσμος της Βιώσιμης Ανάπτυξης Αττικής (21 ΟΤΑ). Τα θέματα του ρέματος αφορούν Δήμους μέλη του (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βρηλίσσια, Πεντέλη), ενώ ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουράσης, είναι γνώστης των προβλημάτων της παραρεμάτιας περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κουράσης κι εγώ συναντηθήκαμε με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, αρμόδια για τα θέματα της ρεματιάς. Πιστεύω ότι ο σύνδεσμος θα παίξει στο εξής πολύ ουσιαστικό ρόλο για την προώθηση των παραπάνω θεμάτων που έχουν τελματώσει.

Κατά την άποψή μου σε πρώτη φάση πρέπει να γίνουν τα εξής:

α) Να συγκροτηθεί επιτροπή από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην περιοχή του ρέματος, να τα μελετήσουν και να προτείνουν συγκεκριμένες σημειακές παρεμβάσεις που θα τα επίλυαν.

β) Να "ανοίξει" με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, στο Πράσινο Ταμείο, μέτρο που θα χρηματοδοτεί αποζημιώσεις ιδιοκτησιών που προκύπτουν από την υλοποίηση των όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του ρέματος.

γ) Να ερευνηθεί και να μελετηθεί πολύ σοβαρά η προοπτική, ο σύνδεσμος της Βιώσιμης Ανάπτυξης Αττικής να αποτελέσει το φορέα διαχείρισης του ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου, που προβλέπεται στο άρθρο 6 του Π.Δ. προστασίας του ρέματος και να αναλάβει από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) τις αρμοδιότητες που αυτή έχει προσωρινά μέχρι σήμερα.

Σε ότι με αφορά θα συνεχίσω να βοηθώ προς την κατεύθυνση αυτή, παρόλο που ο Δήμος μας λόγω της μικρόψυχης και κοντόφθαλμης προσέγγισης του κ. Στεργίου, δεν είναι μέλος του Συνδέσμου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αττικής. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν και πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο στην δρομολόγησή τους μπορεί να έχει ο Σύνδεσμος. 

Με την επιλυσή τους του ρέμα θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, οι όποιες αδικίες που ενισχύουν την παραβατικότητα θα διευθετηθούν και οι πολίτες, άρα και οι πολίτες του Δήμου μας, θα βγουν κερδισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.