Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μανώλης Γραφάκος και Λεωνίδας Λάζος σε κοινή συνέντευξη τύπου: - Δημιουργούμε διαδημοτική επιτροπή αιρετών και πολιτών για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού - Ζητούμε την εφαρμογή στην Αττική του Ν.1811/88, συμφώνα με τον οποίο διαχωρίζεται η εκκλησιαστική από τη δημόσια περιουσία - Ο νόμος είχε εφαρμοστεί στη Μητρόπολη Βοιωτίας, επί μητροπολίτου κ.κ. Ιερωνύμου με τη συμμετοχή του και στη σύμφωνη γνώμη του. Αναμένουμε να έχει την ίδια θέση και σήμερα

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχωρήσαμε την Τρίτη 18 Ιουνίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Νέας Πεντέλης με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Λεωνίδα Λάζο, όπου ανακοινώσαμε τη σύσταση διαδημοτικής επιτροπής αιρετών και πολιτών για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού.

Η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, αποτελεί την κύρια αιτία της αδράνειας και της διαρκούς υποβάθμισης του βουνού.
Η επιτροπή που δημιουργείται θα ασχοληθεί για να πετύχει την εφαρμογή στην Αττική του Ν.1811/88 που διαχωρίζει τη δημόσια από την εκκλησιαστική περιουσία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  παρουσιάσαμε στοιχεία αποκαλύπτοντας ότι ο Ν.1811/88 είχε εφαρμοστεί στο Νομό Βοιωτίας με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμμετοχή του τότε Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου. Μάλιστα παρουσιάστηκαν και πρακτικά της επιτροπής, η οποία τελικά κατάφερε και διαχώρισε τη δημόσια από την εκκλησιαστική περιουσία.
Η επίλυση του ιδιοκτησιακού, θα δώσει πλέον τη δυνατότητα εφαρμογής στο έδαφος των όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα  Προστασίας του Πεντελικού, δεδομένου ότι η Μονή Πεντέλης δεν θα εγείρει ζητήματα ιδιοκτησίας που εμποδίζουν την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και στήριξαν την πρωτοβουλία, θέτοντας τους εαυτούς τους στη διάθεση της επιτροπής, οι πρώην αντιδήμαρχοι τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μελισσίων Νίκος Χατζηαδάμ και Χρήστος Παναγιωτίδης, ενώ παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης και πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Καρβουνάκης.
Ευχαριστήσαμε τέλος, το δικηγόρο Νίκο Λιναρά για τη βοήθειά του στις εργασίες της επιτροπής και προχώρησαν σε ανοικτό κάλεσμα σε όλους για τη συμμετοχή τους στην επιτροπή επίλυσης ιδιοκτησιακού του Πεντελικού. Ακολούθως δώσαμε στη δημοσιότητα το κείμενο που ακολουθεί και ζητήσαμε την υπογραφή του από αιρετούς και πολίτες.
"ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ
Η επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού και η κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού και την αρχή της αναγέννησης του βουνού
                                                                                               
Πεντέλη Ιούνιος 2013
Είναι γνωστό ότι το δημόσιο δεν έχει κατοχυρώσει τις εκτάσεις του στο Πεντελικό με συνέπεια η Ι.Μ.Πεντέλης να εμμένει να διεκδικεί μεγάλο τμήμα του βουνού. Αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού να παραμένει άλυτο για πολλές δεκαετίες.
Η διαιώνιση της συγκεκριμένης κατάστασης, δεν ωφελεί κανένα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον του βουνού, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί και την κύρια αιτία της διαρκούς υποβάθμισης του Πεντελικού, ενώ συμφέροντα που επιβουλεύονται το βουνό, εξυπηρετούνται από τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας.
Οι πολίτες της Πεντέλης θέλουν ένα καλύτερο βουνό. Θέλουν ένα βουνό φιλικό, ένα βουνό άξιο της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής του αξίας, ένα βουνό να μπορούν να το επισκέπτονται και να το χαίρονται.
Η πολιτεία από το 1995, με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, έθεσε τους στόχους της για το Πεντελικό. Στόχους προφανείς σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, στόχους που εξυπηρετούν την προστασία του πεντελικού περιβάλλοντος, που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του Πεντελικού, στόχους που καθιστούν το βουνό κοινωνικά χρησιμότερο από ότι είναι σήμερα.
Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε και η αδράνεια καλύπτει τα πάντα.
Η αδράνεια πρέπει να δώσει τη θέση της στη δράση.
Η επίλυση μεγάλων εκκρεμών ζητημάτων γίνεται μεθοδικά και με συντονισμό πολλών δυνάμεων της κοινωνίας.
Συστήνουμε επιτροπή για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού με βασικό στόχο την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών θεμάτων στο Πεντελικό και την κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων.
Σας επιτροπή σκοπεύουμε να κινηθούμε σε τρία επίπεδα:
  • Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική βούληση θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας, στο στόχο της κατοχύρωσης των δημοσίων εκτάσεων του Πεντελικού.
  • Θα ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, θα τους ενημερώσουμε για τη σπουδαιότητα του ζητήματος, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή μας την προσπάθεια.
  • Θα ενεργοποιηθούμε σε νομικό και τεχνικό επίπεδο, με ενδελεχή μελέτη όλων των πτυχών του προβλήματος και με νομικές παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.

Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και επίπονος. Όμως είναι μονόδρομος.
Όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο, είμαστε ενεργοί πολίτες και αισθανόμαστε υποχρέωσή μας να δράσουμε τώρα. Απευθύνουμε ανοικτό και διαρκές κάλεσμα σε αιρετούς, συλλόγους, φορείς και πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας αυτή.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, ενότητα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τελικά και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σταδιακά το Πεντελικό να αλλάζει προς το καλύτερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.