Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Παράνομα η διοίκηση Στεργίου ζητά από τους κατοίκους των οδών Παπαναστασίου και Κρήτης στα Μελίσσια, να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν λάβει από τη διοίκησή μας για την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης. Μετά από παρέμβασή μας η διαχειριστική αρχή του προγράμματος με επιστολή της αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η διπλή χρηματοδότηση έργων

Πριν μερικές ημέρες η διοίκηση Στεργίου έστειλε επιστολή σε κατοίκους των οδών Παπαναστασίου και Κύπρου, στους οποίους από τη δική μας διοίκηση είχαν επιστραφεί τα χρήματα που είχαν καταβάλει για την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης, με την οποία τους ζητά να αποδώσουν ξανά τα χρήματα που τους είχαν επιστραφεί.

Η πράξη αυτή είναι παντελώς παράνομη και αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την άγνοια, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα της διοίκησης Στεργίου.

Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης

Το έργο κατασκευής των αγωγών αποχέτευσης στην περιοχή της 1ης γειτονιάς, (έργο "Εφαρμογή Ρυμοτομικού Σχεδίου και έργα υποδομής στη νεοενταχθείσα 1η γειτονιά του Δήμου Μελισσίων), χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2000 - 2006.

Η διοίκηση Μητρόπουλου (από λάθος) έλαβε χρήματα από τους κατοίκους των οδών Κρήτης και Παπαναστασίου. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί διότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της ευρωπαϊκής κοινότητας, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από άλλους πόρους λόγω του ότι απαγορεύεται η διπλή χρηματοδότηση έργων.

Έτσι μετά από έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες αρχές  και σύμφωνα με την απόφαση με αρ. Πρωτ. 37433 της 1/9/2010 του τότε υφυπουργού κ. Σταύρου Αρναουτάκη, εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του ελέγχου του έργου, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε ότι για ποσό 131.633,27 ευρώ, οι δαπάνες κρίθηκαν μη επιλέξιμες δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής των αγωγών στην οδό Κρήτης και Παπαναστασίου, είχε πληρωθεί τόσο από το Ε.Π. Αττική 2000 - 2006, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι ο Δήμος κλήθηκε να αποφασίσει αν θα επιστρέψει τα χρήματα, αυτά στο κράτος ή στους πολίτες.

Όπως ήταν προφανές η διοίκησή μας αποφάσισε τα χρήματα να επιστραφούν στους κατοίκους, αντί για το κράτος.

Τμήμα των χρημάτων αυτών και συγκεκριμένα ποσό 31.713 ευρώ, επιστράφηκε στους πολίτες, μέχρι την 31/12/2010, όπου ήμασταν διοίκηση στα Μελίσσια.
Μετά  την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής ΟΥΔΕΜΙΑ πληρωμή προς τους κατοίκους έγινε, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό των 99.920,53 ευρώ που δεν είχε επιστραφεί στους κατοίκους, με την Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης αρ. πρωτ. 36263 της 22/08/2011, να ζητείται να ανακτηθεί από το Δήμο Πεντέλης. Πράγματι το ποσό αυτό έχει ήδη επιστραφεί από το Δήμο μέσω της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Έτσι μετά την επιστροφή των χρημάτων από το Δήμο προς το κράτος, για κανένα τμήμα του έργου δεν υπάρχει η παράβαση της νομοθεσίας περί διπλής χρηματοδότησης.
Όμως αιφνιδιαστικά η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πεντέλης, με επιστολές της προς τους κατοίκους της περιοχής στους οποίους έγινε μέχρι 31/12/2010 η επιστροφή ποσού 31.713 ευρώ, ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δήμο!!!. Δηλαδή αν αυτό γίνει τότε θα υπάρξει εκ νέου η παραβίαση της νομοθεσίας για το ποσό αυτό, αφού θα υπάρξει ξανά διπλή χρηματοδότηση!!!


Ενέργειές μας για το θέμα

Μετά από σχετική επικοινωνία μας και με έγγραφό μας στις 8/3/2013 προς τη διαχειριστική αρχή του Ε.Π. Αττική 2000 - 2006 ζητήσαμε να μάθουμε κατά πόσο είναι νόμιμο ο Δήμος να ζητά την επιστροφή των χρημάτων από τους κατοίκους, δεδομένου ότι αυτό θα οδηγήσει εκ νέου τμήμα του έργου να έχει πληρωθεί δύο φορές, άρα εκ νέου παράβαση της νομοθεσίας.
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής με την απάντησή της στις 23/4/2013, μας ενημέρωσε για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διπλή χρηματοδότηση έργων/εργασιών που συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Συμπέρασμα: Ο Δήμος δεν νομιμοποιείται για ζητά από τους κατοίκους των οδών Παπαναστασίου και Κρήτης να επιστρέψουν τα χρήματα

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανές ότι όσοι κάτοικοι των οδών Παπαναστασίου και Κρήτης έχουν λάβει σημείωμα από το Δήμο να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά, δεν πρέπει να το πράξουν δεδομένου ότι η διοίκηση Στεργίου παράνομα και αυθαίρετα ζητά από τους κατοίκους να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στο Δήμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.