Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σημαντική η προσφορά της συντονιστικής επιτροπής κατά των φωτοβολταικών. Το ιδιοκτησιακό ο κύριος και βασικός στόχος



Πριν μερικές εβδομάδες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου ανάπτυξης για επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.
Το σχέδιο νόμου είχε δύο σημεία που ήταν επικίνδυνα διότι επέτρεπαν στην Ι.Μ.Πεντέλης να ανακινήσει το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.
Η συντονιστική επιτροπή που έχουμε συστήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ήταν σε εγρήγορση και εντόπισε αμέσως το θέμα,
Το σημαντικότερο πρόβλημα του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου αφορούσε το ιδιοκτησιακό. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 5 παρ. 4 του σχεδίου Νόμου αναφέρονταν ότι στις διατάξεις του νόμου μπορούν να ενταχθούν ακίνητα επί των οποίων η εκκλησία διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα. Έτσι με τον ασαφή όρο "περιουσιακό δικαίωμα", η Ι.Μ.Πεντέλης μπορούσε να καταθέσει σχετική αίτηση για υπαγωγή στο νόμο, επένδυσης στο Πεντελικό.
Πετύχαμε και το άρθρο αυτό άλλαξε. Κατατέθηκε και ψηφίστηκε τοπολογία όπου το αρχικό "περιουσιακά δικαιώματα" της Εκκλησίας αντικαταστάθηκε με το "ανήκουν". Είναι σαφώς καλύτερη, ισχυρότερη νομικά και καθαρότερη διατύπωση, η οποία γίνεται ακόμα ισχυρότερη από την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αλλά και από όσα είπαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι Εισηγητές του Νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τη διαδικασία αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, όπου στο αρχικό κείμενο του νόμου στο άρθρο 4 παρ. 5 προβλεπόταν ότι "η αρμοδιότητα έκδοσης της άδειας λειτουργίας στρατηγικών επενδύσεων μεταφερόταν κατ' αποκλειστικότητα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ειδικών και γενικών, στον Υπουργό Ανάπτυξης". Με την διόρθωση που πετύχαμε η αρμοδιότητα έκδοσης της έκδοσης της άδειας αυτής δίδεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων μόνο όμως αυτών που ορίζουν τη διαδικασία έκδοσης, και όχι σε ότι αφορά την ουσία της αίτησης η οποία πρέπει να πλήρεις τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (και περιβαλλοντικές).
Νομίζω ότι για το συγκεκριμένου σχέδιο νόμου κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Η επιτυχία είναι σημαντική δεδομένο ότι καταφέραμε να κατατεθούν δυο τροπολογίες για τα δύο άρθρα που είχαμε διαπιστώσει ότι πρέπει να αλλάξουν.

Δεν εφησυχάζουμε - στοχεύουμε στην επίλυση του ιδιοκτησιακού
Παρά την πετυχημένη παρέμβασή μας στη Βουλή, η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Από τη μια η Ι.Μ.Πεντέλης εξακολουθεί να θεωρεί ότι έχει ιδιοκτησία στο Βουνό και από την άλλη η πολιτεία δεν της λέει ένα καθαρό ΟΧΙ σε αυτές της τις αιτιάσεις. Αντιθέτως της κλείνει το μάτι καταθέτοντας σχέδια νόμου που περιέχουν ευνοϊκές για αυτή ρυθμίσεις.
Έτσι ο αγώνας δεν τερματίζεται. Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική επίλυση και του ιδιοκτησιακού ζητήματος, ενώ παραμένουμε σε εγρήγορση μήπως με άλλους νόμους επιδιωχθεί ξανά να δημιουργηθούν δυνατότητες στην εκκλησία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό.
Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι την οριστική επίλυσή του θα τη δώσουν τα δικαστήρια και το κτηματολόγιο. Επίσης καταλυτικό ρόλο θα έχει η επιτροπή του Ν.1811/88, που έχει αρμοδιότητα να ορίσει τις δημόσιες εκτάσεις και τις εκτάσεις της εκκλησίας, τη σύσταση της οποίας έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καλογερόπουλο.
Το ιδιοκτησιακό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και με επιχειρήματα σε δύο επίπεδα:
Νομικό. Στοχευμένα με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της οριστικής κατοχύρωσης των δημοσίων εκτάσεων στο Πεντελικό. Η διαδικασία της σύστασης της επιτροπής του Ν.1811/88 θα έχει αποτέλεσμα, όπως επίσης το κτηματολόγιο που συντάσσεται για την περιοχή μας και η διαδικασία των δασικών χαρτών, θα δώσουν οριστική λύση στο ζήτημα.
Πολιτικό. Επιβάλλεται το δίκαιο αίτημά μας να το στηρίξουν όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις. Οφείλουμε να βάλουμε το πολιτικό μας σύστημα όλων των βαθμίδων (Βουλευτές, Περιφερειακό Συμβούλιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση) προ των ευθυνών του για το θέμα, με στόχο την έμπρακτη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων παραγόντων.
Κοινωνική εγρήγορση. Αυτή η προσπάθεια θέλει την κοινωνία παρούσα, όμως καλά ενημερωμένη. Οφείλουμε να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες για το θέμα, χωρίς δογματισμούς και άλλες σκοπιμότητες. Οι πολίτες αν αντιληφθούν το πρόβλημα που υπάρχει, είναι σε θέση να βοηθήσουν καταλυτικά στην προσπάθειά μας.

Η προσφορά της συντονιστικής επιτροπής
Μετά και από την τελευταία πετυχημένη προσπάθειά μας στη Βουλή, πιστεύω ότι η συντονιστική επιτροπή και η λειτουργία της εγγυάται σιγουριά και δημιουργεί ελπίδα ότι το ιδιοκτησιακό ζήτημα των εκτάσεων του Πεντελικού θα λήξει με την απόλυτη κατοχύρωση της δημόσιας ιδιοκτησίας και του δημοσίου χαρακτήρα των εκτάσεων του Πεντελικού.
Αισθάνομαι την ανάγκη να σημειώσω στους συμπολίτες μας ότι η συντονιστική μας επιτροπή που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2011, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και εμπόδισε τα σχέδια της μονής. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η προσφορά αυτή στην κοινωνία και στο περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με τον κ. Στεργίου που για ακόμα μια φορά ήταν απών. Η αδράνειά του και η αδιαφορία, χωρίς καμία αμφιβολία πλέον, δείχνει ότι συνειδητά βάζει πλάτη στα σχέδια της Ι.Μ.Πεντέλης να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στο βουνό.
Τα στελέχη του συνδυασμού η "Πεντέλη στο Ύψος της" και εγώ προσωπικά, στηρίξαμε απόλυτα τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της συντονιστικής μας επιτροπής. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον. Το ζήτημα του Πεντελικό είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά πρόσωπα και παρατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.