Πρώην Δήμαρχος Μελισσίων
Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η σημασία της Δημοτικής Αστυνομίας για τους Δήμους (σημείωμα από το Γεν. Γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου κ. Μιχάλη Χριστάκη)

Παραθέτω ενημερωτικό σημείωμα για τη Δημοτική Αστυνομία που ετοίμασε ο συνάδελφος και φίλος Γεν. Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Μιχάλης Χριστάκης.

Προσυπογράφω το κείμενο αυτό, από το οποίο με απλά λόγια γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντική για τη λειτουργία της πόλης είναι η Δημοτική Αστυνομία.

Σημείωμα του Μιχάλη Χριστάκη, Γεν. Γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας



Υπηρετούντες σε Δημοτική Αστυνομία
Κατά προσέγγιση, στη Δημοτική Αστυνομία απασχολούνται 4.000 στελέχη στους Δήμους όλης της Χώρας. Εξ αυτών, υπάρχει υπερσυγκέντρωση (περίπου το 40%) στις μητροπολιτικές πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα και Θεσσαλονίκη).

Αντικείμενο Ενασχόλησης
Το αντικείμενο ενασχόλησης της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η ευταξία της πόλης.
Αντικείμενο της ΕΛ.ΑΣ, είναι η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Αυτά οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι η διαφορετικότητα των δύο σωμάτων δεν οδηγεί εύκολα στη σύνδεσή τους. Έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης και διαφορετικούς στόχους.

Διαδικασίες Πρόσληψης
Οι δημοτικοί αστυνόμοι έχουν διοριστεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσω προκηρύξεων των περιφερειών και συνεπώς δεν έχουν σχέση με «εξυπηρετήσεις» και με τακτοποιητικούς νόμους.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εισέρχονται στο Σώμα μετά από πανελλήνιες εξετάσεις.

Εκπαίδευση στελεχών Δημοτικής Αστυνομίας
Ένα μεγάλο ποσοστό, ίσως και το μεγαλύτερο, των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας είναι απόφοιτοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιπλέον, η εξάμηνη εκπαίδευση των δημοτικών αστυνόμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία εκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ (π.χ. δεν υπάρχει εκπαίδευση με όπλα!), που πραγματοποιείται στις σχολές της αστυνομίας. Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό κάνει αισθητή την τεράστιων διαστάσεων ανομοιογένεια που θα δημιουργηθεί.

Σχετικά με τις αρμοδιότητες
Σύμφωνα με το Ν. 3731/2008 η Δημοτική Αστυνομία ασκεί 28 + 1 αρμοδιότητες (προστέθηκε αργότερα, η αρμοδιότητα σχετικά με το κάπνισμα). Συγκεκριμένα, σε όσους Δήμους η Δημοτική Αστυνομία, στελεχώνεται με προσωπικό λιγότερο των πενήντα (50) ατόμων, ασκούνται 20 αρμοδιότητες εκ των προβλεπόμενων από το Νόμο. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να ασκούνται περισσότερες ή ακόμα και όλες οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Νόμο . (ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ)

Αποτελεσματικότητα Δημοτικής Αστυνομίας
Ενδεικτικά για το ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού του έτους 2012
·        μόνο τον τελευταίο μήνα η δημοτική αστυνομία Αμαρουσίου έχει κάνει 150 γνήσια υπογραφής κατοίκων,
·        απομακρύνθηκαν 500 εγκαταλελειμμένα οχήματα από τα διοικητικά όρια του Δήμου,
·        βεβαιώθηκαν περί τις 10.000 παραβάσεις του ΚΟΚ,
·        κατασχέθηκαν  περί τις 9.000 προϊόντα παραεμπορίου από παράνομους μικροπωλητές,
·        πραγματοποιήθηκαν 5.400 επιδόσεις εγγράφων,
·        έγιναν εκατοντάδες εκθέσεις ελέγχου για παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, όπως και παράνομων διαφημιστικών πινακίδων,
·        ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν 50 σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συνοψίζοντας, στην περίπτωση που καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό σε θέματα που αφορούν τους Δήμους, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των προβλημάτων και την έγκυρη αντιμετώπισή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι παραγωγικό κομμάτι της διοίκησης και η ευταξία που προάγει συνδράμει στην ανάπτυξη της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.